Airbags beschermen de inzittenden bij een botsing en verminderen het risico op ernstige verwondingen. Het is dan ook belangrijk om regelmatig te controleren of je airbag correct functioneert, zodat je met vertrouwen de weg op kunt gaan. In deze blog zullen we de belangrijkste stappen en tips bespreken om te controleren of je airbag correct functioneert. Door deze eenvoudige controles uit te voeren, kun je jezelf en je passagiers een extra laag bescherming bieden en de gemoedsrust hebben dat je auto optimaal is uitgerust voor noodsituaties.

Wat is een airbag?
Een airbag is een essentieel onderdeel van het veiligheidssysteem in auto’s. Het is een opblaasbaar kussen dat zich razendsnel vult met lucht tijdens een botsing, om de impact van het lichaam met harde oppervlakken te verminderen. Het doel van een airbag is om letsel aan bestuurders en passagiers te verminderen of te voorkomen bij een ongeval.

Hoewel airbags een belangrijke veiligheidsmaatregel zijn, kunnen ze ook schadelijk zijn als ze niet correct functioneren. Daarom is het essentieel om te weten hoe je kunt controleren of je airbags correct werken.

Hoe controleer je of je airbag werkt?
Een van de eenvoudigste manieren om te controleren of je airbag werkt, is door te kijken naar het airbag waarschuwingslampje op je dashboard. Dit lampje, meestal aangegeven met een pictogram van een poppetje dat tegen een opgeblazen airbag botst, moet kort branden als je de auto start en daarna uitgaan.

Als het waarschuwingslampje blijft branden of knipperen nadat de auto is gestart, dan is er mogelijk iets mis met je airbag systeem. Dit kan betekenen dat de airbag niet zal worden geactiveerd bij een ongeval, of zelfs erger, dat deze onverwacht kan worden geactiveerd terwijl je rijdt.

Wat doe je als het airbag waarschuwingslampje brandt?
Als het airbag waarschuwingslampje op je dashboard blijft branden is het raadzaam om je voertuig zo snel mogelijk te laten inspecteren door een professional. In de meeste gevallen zullen zij een diagnose stellen met behulp van een speciaal diagnose-apparaat dat is verbonden met het boordsysteem van de auto. Dit apparaat leest de foutcodes uit het systeem, wat de technicus kan helpen om het probleem te identificeren en op te lossen.

Routine-onderhoud en inspecties
Hoewel het controleren van het airbag waarschuwingslampje een goede eerste stap is, is het geen volledige garantie dat je airbags correct werken. Zoals elk ander onderdeel van je auto, hebben airbags routine-onderhoud en inspecties nodig om ervoor te zorgen dat ze in goede staat verkeren.

Sommige autofabrikanten adviseren om de airbags elke 10 tot 15 jaar te laten controleren door een professional. Echter, de frequentie van deze inspecties kan variëren afhankelijk van het model en merk van de auto, evenals de aanbevelingen van de fabrikant.