Het leasen van een auto kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel bedrijven als particulieren. Naast het gemak en de flexibiliteit van het leasen, zijn er ook verschillende fiscale voordelen verbonden aan het hebben van een leaseauto. In dit artikel zullen we enkele van deze fiscale voordelen bespreken die kunnen helpen bij het verminderen van de kosten en het maximaliseren van de voordelen van een leaseauto.

BTW teruggave
Een van de belangrijkste fiscale voordelen van het leasen van een auto voor bedrijven is de mogelijkheid om de betaalde BTW terug te vorderen. Bedrijven kunnen de BTW op de maandelijkse leasetermijnen (exclusief brandstofkosten) terugvorderen, wat resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing. Het is echter belangrijk op te merken dat de BTW op de brandstofkosten niet kan worden teruggevorderd.

Aftrekbaarheid van autokosten
Voor bedrijven kunnen de autokosten, zoals de leasetermijnen, brandstofkosten, verzekering en onderhoud, als bedrijfskosten worden beschouwd en dus aftrekbaar zijn van de belastingen. De mate van aftrekbaarheid kan variëren afhankelijk van het soort leasecontract en het type auto. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur om te begrijpen welke kosten precies aftrekbaar zijn in jouw specifieke situatie.

Lagere fiscale bijtelling
Voor werknemers die een leaseauto van hun werkgever ontvangen, is de fiscale bijtelling van toepassing. Dit is het bedrag dat wordt opgeteld bij het bruto inkomen van de werknemer en waarover belasting moet worden betaald. Het percentage van de fiscale bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto. Elektrische auto’s genieten vaak van een lagere fiscale bijtelling in vergelijking met auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, waardoor ze een aantrekkelijke keuze kunnen zijn voor werknemers.

Investeringsaftrek
Voor bedrijven kan het leasen van een auto in aanmerking komen voor investeringsaftrek, zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is van toepassing op investeringen in bedrijfsmiddelen en kan een aanzienlijke belastingvermindering opleveren. Het exacte bedrag van de investeringsaftrek is afhankelijk van de hoogte van de investeringen in het boekjaar. Raadpleeg een belastingadviseur om te bepalen of jouw leaseauto in aanmerking komt voor investeringsaftrek en om het juiste bedrag te berekenen.

Geen zorgen over afschrijving
Een ander voordeel van het leasen van een auto is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de afschrijving van de auto. Bij het leasen betaal je alleen voor het gebruik van de auto gedurende de leaseperiode, zonder de last van het eigendom of de waardevermindering van de auto. Dit kan voordelig zijn, vooral als je regelmatig van auto wilt veranderen.

Het is belangrijk op te merken dat de fiscale voordelen ook afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden van jouw bedrijf. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een belastingadviseur of boekhouder om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van alle relevante fiscale voordelen en regelgevingen met betrekking tot het leasen van een auto.