Een roetfilter, of DPF voor dieselpartikelfilter, is een belangrijk onderdeel dat fijnstof uit de uitlaatgassen van dieselmotoren filtert. In deze blog leggen we uit wat een roetfilter is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is voor zowel het milieu als uw auto.  

Wat is een roetfilter? 

Een roetfilter is ontworpen om de uitstoot van roetdeeltjes (fijnstof) uit de uitlaatgassen van dieselmotoren te verminderen. Fijnstof bestaat uit hele kleine roet- en stofdeeltjes in de lucht. Door hun kleine formaat kunnen deze deeltjes diep in de longen doordringen, waar ze langdurige schade kunnen veroorzaken. Dit is zowel ongezond voor mensen als schadelijk voor het milieu. 

Een goed werkend roetfilter draagt bij aan schonere lucht en vermindert de impact van dieselvoertuigen op het milieu. Daarom is het sinds 2011 verplicht voor dieselvoertuigen om één te hebben. Sinds 2023 wordt een deeltjestest gedaan bij de jaarlijkse controle van uw voertuig. Als blijkt dat uw auto teveel roetdeeltjes uitstoot, moet u dit binnen 3 maanden oplossen. 

Hoe werkt een roetfilter? 

Het roetfilter is gemaakt van een speciaal materiaal met kleine kanaaltjes. Hierin blijven roetdeeltjes hangen terwijl de uitlaatgassen door het filter stromen. Na verloop van tijd zit het roetfilter vol met roetdeeltjes.  

Om het filter schoon te maken, vindt regeneratie plaats. Dit proces verbrandt de opgevangen roetdeeltjes en zet ze om in minder schadelijke stoffen. Om het filter goed te kunnen regenereren, moet uw motor lang genoeg draaien. Daarom gebeurt dit alleen wanneer u lange afstanden rijdt.  

Als het filter oud is of niet goed is schoongemaakt, raakt het verstopt. U merkt dat het roetfilter verstopt is, wanneer de motor minder vermogen en een hoger brandstofverbruik heeft. U kunt dan proberen het schoon te maken door DPF-reiniger aan uw brandstof toe te voegen. Dit zorgt dat de roetdeeltjes bij een lagere temperatuur verbranden. In sommige gevallen zal het roetfilter echter vervangen moeten worden.  

Een nieuw roetfilter bestelt u gemakkelijk bij Winparts.be. Door uw chassisnummer of automodel en bouwjaar in te vullen, vindt u een passend onderdeel voor uw auto. Bestellingen worden snel bij u thuis geleverd, zodat uw monteur het kan inbouwen.